Lia van Opheusden

Nieuwsbrief

Leren in de natuur

De natuur is een belangrijke inspiratiebron en metafoor voor mensen, teams en organisaties om van te leren. Door onze ligging in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland is het mogelijk om u deze manier van leren aan te bieden als programma onderdeel van workshops en trainingen. Teamwandelen of Wandelend coachen zijn aanraders !
Zie verder

Lia van Opheusden

Lia van Opheusden is het gezicht achter Van Opheusden Advies en Training.

 “De rode draad in mijn carrière is vanaf het begin af aan: een bijdrage leveren aan maatschappelijk zinvolle en vernieuwende initiatieven, waarbij ik mens- en organisatie-ontwikkeling kan combineren.

Ik begon mijn carrière bij het Provinciaal Opbouworgaan Noord-Brabant en bij het Nederlands Instituut voor Maatschappelijke Opbouw. Ik stond in de jaren ’70 en ’80 aan de wieg van vernieuwende projecten op het gebied van vrouweneducatie en werkgelegenheid voor vrouwen en richtte me als projectontwikkelaar in het begin op beleidsvernieuwing en projectfinanciering door de overheid en het participeren in landelijke, provinciale en lokale netwerken. Na toekenning van financiering richtte ik lokale zelforganisaties en nieuwe stichtingen op, waarbij het bestuurlijk verbinden van diverse geledingen uit de vrouwenbeweging t.b.v. een breed draagvlak van groot belang was. Ten behoeve van deze zelforganisaties en stichtingen ontwikkelde ik samen met hen een vernieuwende werkwijze en zorgde ik voor de professionalisering van medewerkers. Contacten met de doelgroep was de belangrijkste inspiratiebron van waaruit ik mijn werk kon doen.

Na een projectleiderschap op het gebied van kwaliteit en een functie als managementtrainer in de thuiszorg richtte ik in 1994 het bureau Van Opheusden Advies en Training op. Op een integrale manier werken aan mens- en organisatie-ontwikkeling bleef mijn passie. Vragen en dilemma’s van klanten benader ik steeds in hun context van de behoefte van klanten, de interne structuur en werkprocessen, leiderschap en managementstijl, cultuur en werkwijzen van teams, persoonlijke groei en professionalisering van medewerkers. Als ik zie dat managers, teamleiders en teams hierover meer bewustzijn krijgen en vanuit hun eigen persoonlijke professionele mogelijkheden leren om integraal te handelen en zo hun problemen, waar nodig samen met anderen in de organisatie, ook echt op te lossen geeft me dat enorm veel voldoening.

In de afgelopen 17 jaar heb ik een grote diversiteit aan opdrachten bij verschillende klanten uitgevoerd, op deze website terug te vinden in het Portefolio onder Onze klanten. De laatste jaren ben ik steeds breder betrokken geraakt bij belangrijke veranderingsprocessen na fusie of reorganisatie, bij vernieuwing van de werkwijze naar klanten. Ik word binnen deze veranderingstrajecten steeds meer multifunctioneel ingezet en vervul, afhankelijk van de behoefte aan externe ondersteuning bij de klant, diverse rollen: procesbegeleider, plan-ontwikkelaar, beleidsadviseur, sparringpartner/adviseur van directies, coach van managers en teamleiders, trainer van teams.

Ondertussen ga ik door met vernieuwen en het verdiepen van mijn aanpak. Thema's die zich daarbij aandienen:

  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  • Authentiek Leiderschap
  • Zakelijkheid en zingeving
  • Menselijke maat en het menselijk gezicht van werk
  • Persoonlijke groei van mensen in organisaties
  • Natuurbeleving

Ik beschik volgens mijn klanten over de volgende eigenschappen: inspirerend, vooruitstrevend, gedreven, betrouwbaar,respectvol, creatief, empathie, doelgerichtheid, analytisch vermogen en bemiddelaar.

Terug naar Profiel

Actueel

Verantwoord Maatschappelijk Ondernemen: onderzoek  en hulpproject in Ladakh

In de zomer van 2010 heb ik onderzoek gedaan in Ladakh, in het Himalaya gebied in Noord-India, naar de cultuur en leefomstandigheden van de Ladakhi en Tibetanen. Ook heb ik samen met een Ladakhi familie een kleinschalig toeristisch project opgezet. Begin augustus 2010 kwam ik onverwacht in een overstroming terecht.  Klik verder door voor een verslag met foto's.

> Verblijf in het Ladakhi dorpje Stakna
  
> Project 'Het oude huis' in Stakna

> Verblijf bij Tibetaanse vluchtelingen in Nyoma-Changtang
  
> De "vergeten" overstroming in Ladakh